ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

10/9/08

Ο Δημοσθένης απαντά στους Καραμανλή, Ρουσσόπουλο, Βουλγαράκη και λοιπούς

....στον δημόσιο λοιπόν βίο κατασκεύασαν προς χάριν μας τέτοια και τόσα οικοδομήματα και καλλιτεχνίματα ναών και αφιερωμάτων μέσα σ΄ αυτούς, ώστε να μην έχει αφεθεί σε κανέναν από τους μεταγενέστερούς τους η δυνατότητα να τους ξεπεράσει΄ στον δε ιδιωτικό τους βίο ήσαν τόσο συνετοί και τόσο έμεναν πιστοί στο ήθος της πολιτείας, ώστε, αν κάποιος από σας ίσως γνωρίζει ποια είναι η οικία του Αριστείδου, του Μιλτιάδου και γενικά των τότε επιφανών ανδρών, βλέπει ότι δεν είναι καθόλου ωραιότερη από το σπίτι του γείτονα. Γιατί δεν ασχολούνταν με τις υποθέσεις της πόλεως προς ίδιο πλουτισμό, αλλά καθένας από αυτούς θεωρούσε πως όφειλε να αυξάνει τον κοινό πλούτο.
.....Τώρα όμως, αντιθέτως, κύριοι των αγαθών είναι οι πολιτευόμενοι, και με την μεσολάβησή τους εκτελούνται όλα εν γένει, σεις δε, ο λαός, αποχαυνωμένοι και στερημένοι από χρήματα και συμμάχους, έχετε καταντήσει υπηρέτες και εξαρτήματα, και είστε ευχαριστημένοι αν σας μοιράζουν τα θεωρητικά ή τελούν πομπή Βοηδρομίων και - το πιο ανδροπρεπές απ΄ όλα - τους χρωστάτε ευγνωμοσύνη για ότι σας ανήκει.....
(Δημοσθένους Ολυνθιακός Γ΄, 25/26/31, Περί Πολιτικής, Επιλογή- Μετάφραση Κ. Δεσποτόπουλου)΄

Πηγή: Die UNICEF-Fotos des Jahres 2007, 3e Preis, Foto: Hartmut Schwarzbach

Η Analyn (Φωτο) είναι 9 ετών και ζει σε σκουπιδότοπο στη Μανίλα, ποιος θα της εξηγήσει τα περί νόμιμου πλουτισμού;

Είναι πλέον φανερό, ότι το σεμνά και ταπεινά ως κομματική μοναδικότητα, η έλλειψη ιδεολογικής και πολιτικής συγκρότησης, οδηγούν αργά ή γρήγορα σε αυτοεγκλωβισμό. Γιατί είναι κάτι άλλο, να έχεις υπόψη σου την φθορά από την άσκηση εξουσίας, να γνωρίζεις τους κινδύνους ενσωμάτωσης από την λάμψη της, να κινδυνεύεις να ταυτίζεις το πολιτικό σου μέλλον με το δημόσιο συμφέρον, να ξεχάσεις στο όνομα ποιου και για ποιον ασκείται η εξουσία, ότι η χώρα έχει ανάγκη θεσμών και μηχανισμών ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς, παιδεία που να δημιουργεί πολίτες, ότι τελικά έχεις υπόψη σου όλους αυτούς τους κινδύνους που αφορούν όλους όσους ασκούν εξουσία και να υπόσχεσαι ότι, θα επιδιώξεις αν όχι να τους εξαλείψεις αλλά τουλάχιστον να τους μειώσεις, και κάτι άλλο να πιστεύεις ή να ισχυρίζεσαι ότι πιστεύεις, ότι από την μια μεριά βρίσκονται οι αρχάγγελοι της κάθαρσης, οι σεμνοί και ταπεινοί, οι ακέραιοι χαρακτήρες και οραματιστές και από την άλλη ούτε λίγο ούτε πολύ τα λαμόγια της εξουσίας.

Η διαφορά μεταξύ νομιμότητας και πολιτικής ηθικής ήταν ήδη γνωστή στην εποχή του Δημοσθένη.
__________________________

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η παραίτηση του κυρίου Βουλγαράκη δεν άλλαξε βέβαια την υπόθεση στην ουσία της. Όταν διάβασα την δημοσίευσή σας ήλθαν στο μυαλό μου δύο πράγματα. Τον κύριο Βουλγαράκη να αναρωτιέται πριν από λίγες ημέρες στις ελληνικές τηλεοράσεις, τι το μεμτό έχει κάνει, αφού όλες οι ενέργειές του ήταν νόμιμες και τον κύριο Παπανδρέου σε ένα απόσπασμα από την χθεσινή αν είδατε ομιλία του, ότι στην πολιτική κάνεις επιλογές, που βασίζονται στην ιδεολογία και στις πολιτικές και φιλοσσοφικές αντιλήψεις του καθένα από μας. Και βέβαια, όπως προκύπτει από το εύστοχο αλλά και απίστευτα επίκαιρο απόσπασμα από τον Δημοσθένη, πάντα με αυτά τα χαρακτηριστικά αποφάσιζαν οι άνθρωποι. Είναι επομένως στάση ζωής, που στα δημόσια πρόσωπα κρίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Βλέπω πολύ θερμό φθινόπωρο, αγρότες, οικονομία, παιδεία, επαγγελματίες, όλοι υπό ατμό. Ασπίδα Ρουσσόπουλου - Παυλίδη αποτέλεσε το Βατοπέδι – Βουλγαράκης. Αφού λοιπόν έπεσε, επανέρχονται με τη σειρά τους στο προσκήνιο. Καθημερινά τροφοδοτείται η επικαιρότητα με νέα σκάνδαλα. Ο ένας βγάζει τα άπλυτα του άλλου. Όλα αυτά βέβαια θυμίζουν παρακμή και δολοπλοκίες βυζαντινής εποχής, που τραυματίζουν βάναυσα την εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτική. Χάρηκα γιατί χθες στην ομιλία του ο Παπανδρέου έδωσε ελπίδες στον ελληνικό λαό και ανέλαβε δεσμεύσεις για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά τον πιστεύω, τον θεωρώ ειλικρινή και προ παντός, ότι δεν έχει κανένα λόγο να διακυβεύσει το βαρύ πολιτικό όνομα που φέρει. Μίλησε κατά τη γνώμη μου στην καρδιά του κόσμου, σε αυτούς που ο Ανδρέας Παπανδρέου ονόμαζε μη προνομιούχους έλληνες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ανώνυμος είπε...

Φιλε Γιώργο,

οταν βλέπω στην συνοδεία του Γ.Παπανδρέου πρώην ακραιφνείς εξυγχρονιστές, δεν μου δημιουργειται καμμια ελπίδα γι΄αυτο τον τόπο...

Νικηφόρος

Ανώνυμος είπε...

Κάτι άρχισε να κινείται. Χθες στην Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί μας ρήσεις από τον Περικλή, Θουκυδίδη και Αριστοτέλη. Αυτό μου φαίνεται καλό, γιατί στην εποχή μας, τα λογικά και χιλιοειπωμένα, δεν είναι δυστυχώς αυτονόητα. Έπρεπε να αναφερθεί ο Δημοσθένης, ο Επιτάφιος λόγος του Περικλή, η ουσία της Δημοκρατίας από τον Αριστοτέλη, για να γίνει κατανοητό, όχι βέβαια οπωσδήποτε αποδεκτό, ότι το νόμιμο δεν είναι αναγκαστικά και πολιτικά εφικτό.
Για τον Περικλή, ήδη σε εκείνη την εποχή, η παράβαση των άγραφων νόμων, δηλαδή του πολιτικά ηθικού, επέφερε βαριά ποινή. Δηλαδή την ντροπή. Ο πολίτης λοιπόν που αποφάσιζε να εκπροσωπήσει τον λαό, αισθανόταν ντροπή, όταν παραβίαζε τους άγραφους νόμους της δημοκρατίας.

Η γιαγιά μου πάντως, μια αγράμματη ταλαιπωρημένη γυναίκα, πρόσφυγας από τον Πόντο, που δεν είχε διαβάσει ποτέ Θουκυδίδη και σίγουρα δεν γνώριζε ούτε ποιος είναι ο Περικλής, κατανοούσε φαίνεται πάρα πολύ καλά αυτή την διαφορά, όταν μικρό παιδί μου έλεγε: «παιδί μου αν κάποιος δεν έχει τσίπα επάνω του είναι για όλα ικανός»

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το Νικηφόρο.
Η πτώση είχε αρχίσει από την εποχή Σημίτη. Ο λαός μας δεν μπορεί πλέον να δεχτεί δεξιά πολιτική. Η ΝΔ αυτό το κατάλαβε και έκανε άνοιγμα προς την κεντροαριστερά ήδη από την εποχή του άλλου Καραμανλή για να παρασύρει ψηφοφόρους. Ο νέος Καραμανλής βάδισε στα αχνάρια του θείου του μιας και βρήκε πρόσφορο έδαφος μετά την κεντροδεξιά (στην πράξη δεξιά) στροφή του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ. Η εποχή Σημίτη εφάρμοσε μια οικονομική πολιτική η οποία εφαρμόσθηκε από τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη αλλά γρήγορα εγκαταλήφθηκε λόγω των καταστροφικών της αποτελεσμάτων. Ήταν η περίφημη Θατσερική Νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτήν την αποτυχημένη πολιτική εφάρμοσε ο κ. Παπαντωνίου και ο κ. Παπαδόπουλος της Σημιτικής περιόδου. Αν συδυάσει κανείς όλα αυτά με την διαφθορά της εποχής εκείνης την οποία η Καραμανλική αντιπολήτευση υπερέβαλε, τότε δικαιολογήται η απαγοήτευση του Έλληνα από το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα βλέπουμε ότι ότι ο κ. Αλογοσκούφης εφαρμόζει το ίδιο σύστημα γκρεμίζοντας και τα τελευτάιστοιχεία κοινωνικής πολιτικής και επιβάλλοντας νέους φόρους.
Έχοντας υπ' όψιν όλα αυτά γίνεται αντιληπτό γιατί μέχρι τώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναγκάζονται στις συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ να κρατούν διαρκώς αμυντική στάση λες και είναι κυβέρνηση. Είναι ο άχαρος ρόλος να υπερασπισθούν την ανόητη και δεξιά πολιτική του κ. Σημίτη. Σήμερα ο λαός μας έχοντας πικρή εμπειρία εκείνης της εποχής δικαίως την εξισώνει με την πολιτική της ΝΔ. Έτσι εξηγείται η στροφή προς το ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός μας θέλει αριστερή πολιτική σε όλους τους τομείς της κοινωνικής του ζωής.
Αν αύριο αποτάξουν της πολιτική Σημίτη, διαγράψουν τον ίδιο και τα συνεταιράκια του όπως τους κκ Παπαντωνίου, Α. Παπαδόπουλο, Β. Παπανδρέου και όποιους άλλους θέλουν να τους ακολουθήσουν τότε θα δουν το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 3-4 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατεβαίνει στα φυσιολογικά του ποσοστά 3-4%.
Δεν είναι λύση να αναζητούμε συμμαχίες με εκείνους ποου έσυραν τον Α. Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, και μάλιστα όταν αυτοί με την αλαζονία που τους δέρνει δεν τις δέχονται αυτές τις συμμαχίες, ούτε βέβαια και με την ΝΔ για να επικυρώσουμε την νεοφιλελεύθερη πολιτική της.
Ο μέγας μαέστρος της οικονομίας αντί να επιβάλει νέους φόρους και να άρει το αφορολόγιτο από μια μερίδα Ελλήνων θα μπορούσε να επιβάλει έκτακτη φορολογία στα υπερκέρδη των Τραπεζών και να κλείσει την τρύπα που ο ίδιος με την ανόητη πολιτική δημιούργησε.
Αλλά "αιδώς αργείοι"
Ευχαριστώ για την φιλοξενεία
ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Την τελευταία εβδομάδα έχω την αίσθηση, ότι ζούμε στην εποχή της περιπέουσας οθωμανικής αυτοκρατορίας. Όλες οι μονές και οι καλόγεροι- γριές, 90 και άνω, διεκδικούν, όχι μόνο λίμνες, αλλά τα βουνά και τις πηγές. Τα «Ιερά νερά Αρτεμισίου ΑΕ» π.χ., η εταιρία που έγινε με τις ευλογίες του μητροπολίτη. Ο ίδιος επικαλείται παραχωρητήρια του Ιμπραήμ Βοηβόδα. Άκουσον – άκουσον. Η Ελλάδα δηλαδή δεν απελευθερώθηκε ακόμη. Για πια κρυφά σχολειά μιλάνε, όταν οι Τούρκοι τους παραχωρούσαν αυτές τις εκτάσεις. Νομίζω ότι βρήκαν σήμερα την ευκαιρία με τη ΝΔ, να διεκδικήσουν και «νομιμοποιήσουν» ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε. Και όλα αυτά στο όνομα του Μαμωνά. Ντροπή. Και για να κρατούμε το μέτρο, αγαπητοί Νικηφόρε και Ασκληπιέ, πάντοτε υπήρχαν σκάνδαλα και θα υπάρχουν, και στην εποχή του ΠΑΣΟΚ – Σημίτη επίσης καραμπινάτα, αλλά αυτό το φαινόμενο της απόλυτης σήψης, ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

Εγω θα συνοψίσω την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με ενα στίχο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου:
"μα τι λέτε ρε μαλάκες"

Προφανώς δεν αναφέρομαι στα πολιτικά σχόλια των παραπάνω φίλων