Συννεφιές και, κατά το λαϊκό άσμα, ακεφιές.
Με κάδρο τον Κινέζο πρωθυπουργό, τα γενέθλια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το γοητευτικό Εντ Μίλιμπαντ και τον Μιχάλη Καρχιμάκη (αγάντα στις φουρτούνες!), έφτασα να σκέφτομαι φωναχτά το μείζον αυτού του τόπου. Την οικονομία. Που όσο κι αν δε θέλουμε, αποτελεί το πρώτιστο διακύβευμα των εκλογών του Νοέμβρη.
Το 'χω ξαναγράψει το εξαίρετο. «In the long run we are all dead»*(John Maynard Keynes), μεθερμηνευόμενο πως όλοι είναι «νεκροί» μετά τη μακριά διαδρομή (προφανώς, της κρίσης). Γιατί η ευρωπαϊκή (νεοφιλελεύθερη) συνταγή σύμφωνα με την οποία η «αυτοσταθεροποιούμενη αγορά εξασφαλίζει μόνη της την προσαρμογή της», με την οικονομία σε εξωγενές σοκ και φάση αταξίας (να «καταστραφεί ό,τι είναι να καταστραφεί»), αλλά μακροπρόθεσμα να βρει το δρόμο της ανάκαμψης, δεν είναι η λύση.
Μόνον οι αδαείς και εθελοτυφλούντες δείχνουν θεατρικά την έκπληξή τους παριστάνοντας τους απορημένους. Αλλωστε, αυτό που επιδιώκεται με τα συγκεκριμένα μέσα δεν είναι τίποτε άλλο από την αποθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της βίαιης προσαρμογής.
Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να γνωρίζει καλά το ρόλο και τη σημασία των διεθνο-πολιτικών εφεδρειών στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Γνωρίζει ότι η πολιτική σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού οράματος μετέτρεψε πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες σε στενοκέφαλους λογιστές, που περιμένουν το πρώτο στραβοπάτημα της χώρας για να της βγάλουν το λογαριασμό με βάση τα δικά τους αδιέξοδα και προκαταλήψεις.
Η Ευρώπη, λοιπόν, χωρίς ενιαία στρατηγική και όραμα, ενώ περισσεύουν τα φοβικά της σύνδρομα και τα παρωχημένα στερεότυπα της «θεάς αγοράς», με το Βερολίνο να καραδοκεί. Μόνο το BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) μας γνέφει ελπιδοφόρα. Εάν, όμως, συνεχιστεί η επιδείνωση της προοπτικής της οικονομίας ή σημειωθούν πολιτικές εξελίξεις που θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει - έχει καθήκον πανστρατιάς και να μη συνεχίσει να αντιμετωπίζει τη συγκυρία της κάλπης του Νοέμβρη ως Μάο («μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση») ή ως εν υπνώσει ταξιδιώτης του «Τιτανικού», πριν από την πρόσκρουση.
Ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΜΕΛΗΣ είναι δικηγόρος
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 6 Οκτωβρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου