Κριτική ασκεί σχετικά με την „επιβολή της συμμετοχής της γυναίκας" στα ψηφοδέλτια η Calpicon Ltd με άρθρο της στην ιστοσελίδα protagon.gr και αναρωτιέται
„…Γιατί λοιπόν η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια; Αν αυτό δεν είναι αναχρονισμός, τότε τι είναι; Γιατί να θεωρούνται οι γυναίκες «προβληματική» κοινωνική ομάδα που στο όνομα της δήθεν ισότητας χρειάζονται «σπρώξιμο»; Γιατί να θεωρείται ένας πολίτης λιγότερο ικανός από κάποιον άλλο στο εκλέγεσθαι μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα; Δηλαδή τι παραπάνω χρειάζεται για να χαρακτηρίσει κάποιος αυτή τη λογική σαν καθαρά ρατσιστική; Όσο κι αν έψαξα, δε βρήκα κάποιο δημοσίευμα που να αντιτίθεται στην ποσόστωση. Η γραμματεία ισότητας πανηγυρίζει! Οι λαλίστατες επί παντός επιστητού πριν κάτι χρόνια γυναικείες οργανώσεις τώρα πια σιωπούν. Γιατί;…" (Ολόκληρο το άρθρο)
Όχι δεν είναι ούτε αναχρονισμός, ούτε ρατσισμός.
Είναι αλήθεια, ότι η παρουσία της γυναίκας στην επαγγελματική, πολιτική, διοικητική και πολιτιστική ζωή των σύγχρονων κοινωνιών αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς στην εποχή μας. Προσωπικά πιστεύω, ότι η σημερινή της θέση προέκυψε περισσότερο ως ανάγκη της οικονομίας και των κινημάτων της δεκαετίας του 60-70, που επέδρασαν βαθιά στις κοινωνικές διεργασίες και στην εξέλιξη της κοινωνίας και λιγότερο ως αποτέλεσμα πάσης φύσης διοικητικών μέτρων. Η εφαρμογή αναγκαστικής ποσόστωσης στη δημιουργία ψηφοδελτίου ούτε ρατσισμό ούτε διακριτική μεταχείριση αποτελεί, γιατί το ψηφοδέλτιο με τους υποψηφίους του πρέπει να εκφράζει συνολικά τη σύνθεση της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αντίθετα διακριτική μεταχείριση και δημοκρατικό έλλειμμα υπάρχει μόνο, όταν η ποσόστωση αδιαφορώντας για την βούληση του εκλογικού σώματος επιβάλλει τη σειρά εκλογής των υποψηφίων. Τότε μπορούμε πράγματι να μιλήσουμε για διάκριση ως αποτέλεσμα διοικητικών παρεμβάσεων που στρεβλώνουν τη βούληση του εκλογικού σώματος.„Στη γυναίκα ανήκει το μισό του ουρανού. Οφείλει να το κατακτήσει" έγραφε ο Μάο για το γυναικείο ζήτημα στην Κίνα και η γυναίκα είχε πλεονέκτημα έναντι του άνδρα μόνο στην περίπτωση ίσων προσόντων ή ισοψηφίας. (Γ.Π.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου