ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

5/10/08

9 Οκτωβρίου 1967 - 41 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε

Ο ασυμβίβαστος θρυλικός αντάρτης, που δεν ανταποκρίθηκε μόνο στις προκλήσεις της εποχής του, αλλά έγινε σύμβολο αγώνα και ελπίδας για τις επόμενες γενιές.
Κάποιοι πήραν τις ιδέες του και τις έκαναν συνθήματα, άλλοι τον έκαναν σύμβολο πολιτικής και κοινωνικής εξέγερσης.
*
Ο άνθρωπος που ηγείται κινητοποιεί τους άλλους να τον ακολουθήσουν, είναι αυτός που ενθαρρύνει όσους μένουν πίσω να φτάσουν στο επίπεδό του και όχι αυτός που σπρώχνει από πίσω μόνο με τα λόγια.
Τσε
**
Αν μπορείς να τρέμεις από αγανάκτηση κάθε φορά που διαπράττεται μια αδικία στον κόσμο, τότε είμαστε σύντροφοι.
Τσε
*** Τελευταίο γράμμα στα παιδιά του (1965) Αγαπημένα μου Χιλντίνα, Αλεϊδίτα, Καμίλο, Σέλια και Ερνέστο. Αν ποτέ χρειαστεί να διαβάσετε αυτό το γράμμα, θα είναι γιατί δεν θα βρίσκομαι πια μαζί σας. Πάνω από όλα, να είστε πάντα ικανοί να νιώθετε βαθιά κάθε αδικία που γίνεται σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο.
Αυτό είναι το πιο όμορφο γνώρισμα του επαναστάτη. Δικός σας για πάντα, παιδιά μου.
Ελπίζω ακόμα να σας δω.
Ένα πολύ μεγάλο φιλί και μια αγκαλιά από τον Μπαμπά. ****
Ποίημα για τον Τσε του Νικολά Γκιγιέν, 15. Οκτωβρίου 1967 Το φως σου δεν έσβησε Κι ας έπεσες. Κινείσαι, αντάρτη, Μια μορφή πάνω σ΄ ένα φλογισμένο άτι, Ανάμεσα στα βουνά, τον άνεμο, τα σύννεφα, Σου έκλεισαν το στόμα, αλλά δεν σώπασες. Κι αν καίνε το σώμα σου, Κι αν σε κρύβουν μακριά, Σε νεκροταφεία, σε δάση, σε κρύες κορυφές, Δεν μπορούν να σε κρατήσουν μακριά μας, Τσε, κομαντάντε, Φίλε κι αδερφέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: