ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

3/10/08

Παγκοσμιοποίηση σημαίνει παγκόσμια ροή εμπορευμάτων

Πηγή: Bereich der Transportwesen AS.UIC, Das Gelbe Forum Στο γράφημα είναι ευδιάκριτη η κατανομή των περιοχών κατανάλωσης, πράσινος κύκλος και παραγωγής, κόκκινος κύκλος.
Τα παγκόσμια οικονομικά κέντρα, όπου βρίσκεται και το επίκεντρο της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται χωρίς καμία εξαίρεση στις περιοχές με τον πράσινο κύκλο. Οι χώρες του κύκλου αυτού χαρακτηρίζονται τόσο για το υψηλό δημόσιο χρέος τους, όσο και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Γεγονός που επιδρά αρνητικά στην αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης.
Παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις, ότι «η δημιουργική καταστροφή αναζωογονεί τον καπιταλισμό», όπως τις εξέφρασε ο κύριος Ανδριανόπουλος (press-gr), το κεντρικό ερώτημα, τι πρέπει κανείς να κάνει, ώστε να διατηρήσει αυτή την ροή, άσχετα από προθέσεις και οραματισμούς, παραμένει και κανείς σε βάθος χρόνου δεν μπορεί να το αγνοήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως, ούτε η πολιτική μείωσης των επιδομάτων στον Ευρωπαϊκό χώρο, ούτε η υψηλή ανεργία και έλλειψη επαρκών εισοδημάτων, αλλά ούτε και οι γενιές των 700 € είναι επιλογές, που μπορούν να δώσουν την απάντηση.
Η οικονομική κρίση δεν αφορά πλέον μόνο τις τράπεζες και την παραγωγή, αλλά και την μέχρι τώρα οικονομική θεωρία, γιατί η πίστη σε μια απρόσκοπτη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς ταρακουνήθηκε συθέμελα. Είναι καιρός για μια άλλη πορεία. Η ιατρική για τη θεραπεία της κρίσης δεν ενδείκνυται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: