.....έθεσε το φιλοσοφικό διλημματικό ερώτημα στην ομιλία του στην Ξάνθη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και αντέδρασαν οι άλλοι αρχηγοί, ο καθένας βέβαια για τους δικούς του λόγους και στόχους. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Καραμανλής, μου θύμισε τα σχολικά μου χρόνια στο δημοτικό, „Κύριε, Κύριε αυτός μας είπε βάρβαρους“. Αγνοώντας το πραγματικό περιεχόμενο του ερωτήματος, επεχείρησε να το προσωποποιήσει. Προσωπικά δεν με εξέπληξε. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κύριος Καρατζαφέρης, επίσης ξεφτέρι, „....είναι τοις πάσι γνωστό, ότι τα ελληνικά του κυρίου Παπανδρέου δεν είναι εξαιρετικά...“ δήλωσε. Γλωσσικό το πρόβλημα λοιπόν. Βιάστηκε όμως και εκτέθηκε. Αν περίμενε πρώτα να ακούσει τα δελτία ειδήσεων, θα μάθαινε, ότι το δίλημμα αυτό το έθεσαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Κορνήλιος Καστοριάδης, φωτεινές μορφές της φιλοσοφικής σκέψης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου απλά το επανέλαβε για να δώσει προφανώς την απαιτούμενη από την ίδια την πραγματικότητα ιδεολογική διάσταση στα τεκταινόμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το αν αυτό που ζούμε σήμερα είναι βαρβαρότητα ή όχι, καλό είναι να ερωτηθούν οι δεκαπεντάρηδες, που εξεγέρθηκαν τον Δεκέμβριο, τα εκατομμύρια ανέργων, τα δύο τρίτα των λαών της Ευρώπης που αγγίζουν ή βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, όσους χάσανε περιουσίες και οικονομίες στα χρηματιστήρια και τοξικά ομόλογα, αυτούς που πηδούν από τα μπαλκόνια γιατί δεν βλέπουν διέξοδο στα προβλήματά τους. Να ερωτηθούν τα εκατομμύρια εργαζομένων, που ζουν καθημερινά κάτω από το φάσμα της ανεργίας. Να ερωτηθούν τα γυναικόπαιδα στις εμπόλεμες περιοχές.
Μπορεί άραγε να αμφισβητήσει κανείς στα σοβαρά, ότι όλη αυτή η συσσωρευμένη δυστυχία της ανθρωπότητας, δεν είναι προϊόν ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης; Αν αυτό που βιώνει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν λέγεται βαρβαρότητα, τότε πως αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί; (Γ.Π.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου