ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

18/6/10

Πίσω από τα φώτα

Η Νότιος Αφρική είναι η φτωχότερη χώρα που έχει διοργανώσει ποτέ το Παγκόσμιο Κύπελλο και όσοι πίστεψαν ότι μια τέτοια διοργάνωση θα βοηθήσει οικονομικά στην ανάπτυξη, βελτιώνοντας το ΑΕΠ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσελκύοντας τουρίστες, ήδη διαψεύδονται από τις πρώτες έρευνες. Υπολογίζεται, ότι μόνο το 16% των δαπανών για το Παγκόσμιο Κύπελλο αναμένεται να καλυφθεί από την τουριστική εισροή. Ούτε οι μικροπωλητές πρόκειται να έχουν ιδιαίτερα κέρδη, καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες που είναι χορηγοί της οργάνωσης, τους κρατάνε μακριά από τους χώρους διεξαγωγής των αγώνων. Άλλωστε και οι θέσεις εργασίας με τη λήξη της διοργάνωσης θα πάψουν και αυτές να υπάρχουν.
Οι πανίσχυροι προβολείς του Μουντιάλ κάποτε θα σβήσουν. Όμως η φτώχια, η πείνα, η ανεργία, η εγκληματικότητα, το έιτζ θα συνεχίζουν να μαστίζουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού αυτής της πανέμορφης χώρας.
Είμαστε δύο κόσμοι, που ...«δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε οι μεν τους δε, μόνο με τη χαρά της κοινής απόλαυσης και του ενθουσιασμού ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Αυτό είναι κάτι το περαστικό, το πολύ-πολύ να κρατήσει για ένα μήνα. Ενώ αν παρέχουμε στους ανθρώπους την πολύ φυσιολογική προσδοκία να έχουν τροφή, εργασία και μόρφωση, τότε αυτή είναι μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε όλοι να έρθουμε κοντά. Για παράδειγμα, εγώ ενδιαφέρομαι να δω αν η επίσκεψη τόσων πολλών ανθρώπων στη χώρα μπορεί να έχει ως περαιτέρω αποτέλεσμα την προσέλκυση επενδύσεων στη βιομηχανία και τη σχετική εκπαίδευση των κατοίκων. Και τότε αυτός θα είναι ο τρόπος για να ενωθούν οι άνθρωποί μας, σε μια υλική ισότητα που θα έχει σχέση με την ουσία της ζωής και όχι με τα θεάματά της»... δήλωνε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της 10.06.2010 η νοτιοαφρικανή συγγραφέας Ναντίν Γκόρτιμερ.
Στα Townships η ανεργία ανέρχεται στα 60%. Η φτώχια είναι ασύλληπτη, δεν περιγράφεται. Τα δικά μας βασικά και υποτυπώδη αποτελούν άπιαστα είδη πολυτελείας γι΄ αυτούς. Ακόμη και η πολύ υψηλή εγκληματικότητα μπορεί κάτω από αυτές τις συνθήκες να κατανοηθεί και εξηγηθεί, αφού για τους περισσότερους δεν είναι σίγουρη ούτε η καθημερινή τροφή.
Δυστυχώς τα θεάματα δεν μπορούν να σώσουν μια χώρα που δεν έχει ψωμί. (Γ.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια: