ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

19/10/09

«Λά.ο.ς»: πολλαπλοί σφετερισμοί και καπηλείες

Αν εξετάσει κανείς την ιστορία θα διαπιστώσει ότι, κατά κανόνα, τα πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά κόμματα αυτοχαρακτηριζόντουσαν «λαϊκά».
Ο Καρατζαφέρης κατασκεύασε ένα κόμμα πολλαπλής καπηλείας: τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».
Το χαρακτηρίζει «λαϊκό» (σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση βρίσκεται απέναντι!!!) και το σχετίζει, σχεδόν το ταυτίζει, με την Ορθοδοξία (με ποικίλους αρχαιολάτρες και Σία!!!)…
Εκεί, ωστόσο, που η καπηλεία και ο σφετερισμός των εννοιών παίρνει αυθάδεις μορφές παράκρουσης είναι η απαίτηση να τονίζονται τα αρχικά του κόμματός του στη λήγουσα: «Λαός»!!!
Εδώ πλέον δεν πρόκειται για έναν απλό χαρακτηρισμό, για μια ιδιότητα του κόμματος, αλλά για ένα «ουσιαστικό», για ένα «υποκείμενο» που ταυτίζεται με το «υποκείμενο» και την έννοια: «Λαός»!!!
Το να ταυτίζεις βεβαίως το κόμμα σου με την έννοια του λαού είναι η μεγίστη πολιτική απάτη: Όχι απλώς αποτρόπαιος λαϊκισμός, αλλά και σφετεριστική αυθάδεια.
Το να εξεγείρεσαι και να απαιτείς από τους άλλους να αποκαλούν τον «Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό»: «Λαός» και όχι «Λάος», αυτό είναι ακραία δικτατορική αυθάδεια.
Με ποια πολιτικά και ηθικά κριτήρια ή βάση ποίων γραμματικών κανόνων απαιτείται ο τονισμός στη λήγουσα και η μετατροπή του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» σε «Λαός»;
Τέτοιες λεκτικές αλχημείες και χυδαία λαϊκίστικα τρικ μόνο ο Καρατζαφέρης είναι ικανός να κάνει…
Και μην ισχυριστεί κάποιος το «δικαίωμα του αυτό-προσδιορισμού»: Είναι ένα σόφισμα πολλαπλής απάτης και αυτό:
α). Η ονομασία του κόμματος (ο αυτό-προσδιορισμός) είναι «Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός»: ένας διπλός σφετερισμός εννοιών!!! Τα αρχικά δεν είναι ονομασία…
β). δεν μπορεί να αυτό-προσδιορίζεσαι πολιτικά και ηθικά με την έννοια «λαός», δεν μπορεί να ταυτίζεις την ονομασία σου με το ιστορικό και κοινωνικό υποκείμενο: Το λαό.
Μια τέτοια πράξη είναι βέβηλη, πολιτικά και ηθικά δόλια και απαράδεκτη.
Αν δεχτούμε τέτοιου είδους απαράδεκτους αυτό-προσδιορισμούς, τότε θα πρέπει να δεχτούμε και τον αυτό-προσδιορισμό των Σκοπίων ως «Μακεδονία»: χαρακτηρίζεται από την ίδια δολιότητα και αποκρουστική καπηλεία.
Ορθά, συνεπώς, πράττουν όσοι δεν υποκύπτουν στις κουτοπόνηρες δολιότητες και επιμένουν στο «Λάος» και όχι στο «Λαός»…
Πηγή: Resalto

Δεν υπάρχουν σχόλια: