ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

7/1/09

Κύριε Πρωθυπουργέ ήλθε η ώρα. Ετοιμάστε τα τρία γράμματα....

Το ανέκδοτο το ξέρετε;

Όταν ο κύριος Σημίτης το 2004 παρέδιδε στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό κύριο Καραμανλή, λέγεται, ότι του έδωσε τρεις κλειστούς αριθμημένους φακέλους με τη συμβουλή, να τους ανοίγει με τη σειρά κάθε φορά που θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Η πρώτη κυβερνητική του θητεία δεν πήγε και τόσο καλά. Το κράτος δεν επανιδρύθηκε, οι μισθοί και οι συντάξεις δεν αυξήθηκαν, η ανεργία δεν μειώθηκε, οι πολύτεκνες οικογένειες δεν αναγνωρίστηκαν όπως προεκλογικά υποσχέθηκε και γενικά ο λαός ήταν δυσαρεστημένος. Άσχημο κλίμα για να πάει σε εκλογές. Τότε θυμήθηκε τον προκάτοχό του και τους αριθμημένους φακέλους. Άνοιξε το φάκελο με τον αριθμό 1 και διάβασε: «Αν βρεθείς σε δύσκολη θέση, ρίξε όλα τα λάθη στον προκάτοχό σου. Θα κερδίσεις πολύτιμο πολιτικό χρόνο». Αυτό και έκανε. Προκήρυξε εκλογές ρίχνοντας όλα τα λάθη και αναστολές στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που στα είκοσι περίπου χρόνια διακυβέρνησης της χώρας δεν άφησαν περίπου τίποτα όρθιο. Καμένη γη. Καμία προϋπόθεση δεν υπήρχε για να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Με αυτούς τους ισχυρισμούς κέρδισε τις εκλογές του 2007.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και σκάνδαλα συγκλόνισαν την κυβέρνηση. Τα γκάλοπ κατέγραφαν μια συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, έπαψε να θεωρείται ο καταλληλότερος και γενικά βρισκόταν στα κάτω του. Άτολμος και αδύναμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, ανέτρεξε στον φάκελο 2, τον άνοιξε και διάβασε: «Ρίξε όλα τα λάθη στους συνεργάτες σου. Θα κερδίσεις πολύτιμο πολιτικό χρόνο». Αυτό και έκανε. Δέχθηκε τις παραιτήσεις των Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλου.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και η παγκόσμια οικονομική κρίση ξεσκέπασε αδυναμίες χώρας και κυβέρνησης, ο προϋπολογισμός δεν έκλεινε, τα σκάνδαλα δεν ξεχάστηκαν, ήταν και η εξέγερση των νέων, δεν θεωρείτο πια καταλληλότερος, αναγκάστηκε πολύ νωρίς να ανοίξει τον τρίτο φάκελο. «Ετοίμασε τρεις παρόμοιους φακέλους και προετοιμάσου να παραδόσεις στον επόμενο» έλεγε το σημείωμα. Έκανε ανασχηματισμό για να προετοιμάσει τις επόμενες εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: