ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

22/1/09

Η Αμερική ελπίζει σε μια νέα αρχή.

Πρώτη φωτογραφία του Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο Foto: Mardani News

Ο νέος Πρόεδρος μπορεί άραγε να εκπληρώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε;

Ο Μπάρακ Ομπάμα, μέλος μιας πληθυσμιακής ομάδας, που λίγες δεκαετίες πριν ζούσε κάτω από απάνθρωπες κοινωνικές διακρίσεις και αποκλεισμούς, μπόρεσε προς έκπληξη όλων να γίνει πρόεδρος της Αμερικής.

Το γεγονός αυτό, ως μεμονωμένη περίπτωση δεν σημαίνει, ότι άλλαξαν και οι αμερικάνικες κοινωνικές δομές. Οι δομές εξουσίας στην αμερικάνικη κοινωνία και ειδικά στο πολιτικό σύστημα θα συνεχίσουν να διατηρούνται.

Το τι πράγματι ο νέος πρόεδρος θα καταφέρει, εξαρτάται πολύ περισσότερο από την δυνατότητά του να ισορροπήσει μεταξύ των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας και λιγότερο από το ταλέντο του και την ρητορική του δεινότητα.

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ότι ο εμφανώς όχι και ιδιαίτερων ικανοτήτων αντίπαλός του για την προεδρία Mc Cain με την επίσης ιδιόμορφη ρατσίστρια για την αντιπροεδρία, επελέγησαν από το 46% των ψηφοφόρων, ούτε βέβαια είναι ασήμαντο το γεγονός, ότι το 25% των αμερικανών θεωρούν μεγάλη προσβολή για την Αμερική, ότι η οικογένεια Ομπάμα θα κατοικήσει στον Λευκό Οίκο.

Η πτώση των Δεικτών στην Wall Street αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας αποτελεί απλά δείγμα των αντιδράσεων για το τι μπορεί να επακολουθήσει.

Ένας νέος πρόεδρος βρίσκεται από χθες στην εξουσία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τις δυνατότητες αλλά και τις προθέσεις του με σκεπτικισμό. Παρόλα αυτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη ελπίζουν σ΄ αυτόν.

Ο Ομπάμα έχει να διανύσει ένα δύσκολο δρόμο. Αν δεν μπορέσει να προωθήσει τις υποσχέσεις του και ειδικά να στηριχθεί σε όσους απόθεσαν τις ελπίδες του σ΄ αυτόν, η απογοήτευση θα είναι τεράστια.

Οψόμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: