ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

27/7/09

Γαβράς: Παρέμβαση λυπηρή για την Ελλάδα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΛΙΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΜ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Λυπηρή για την Ελλάδα χαρακτήρισε χθες από το Παρίσι ο διεθνής Ελληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς την απαράδεκτη λογοκρισία που έγινε σε φιλμάκι του, το οποίο προβαλλόταν έξω από τη αίθουσα του Παρθενώνα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τη λογοκρισία απαίτησαν μέλη της Ιεράς Συνόδου, όταν είδαν στο φιλμ-ανιμέισιον του σκηνοθέτη ρασοφόρους χριστιανούς να σκαρφαλώνουν στις μετόπες του Παρθενώνα και να καταστρέφουν τα φειδιακά ανάγλυφα.

Την απόφαση να «ψαλιδίσουν» το επίμαχο κομμάτι του φιλμ διάρκειας 1,5 λεπτού, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, έλαβαν από κοινού ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, έπειτα από έντονη αντίδραση επισκόπων.

«Βρίσκω πολύ λυπηρό και απαράδεκτο για την Ελλάδα, μια χώρα που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αυτό που συνέβη: το να υποκύψει δηλαδή η Πολιτεία στις πιέσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας και να προβεί σε αυτήν την πράξη παρέμβασης σ' ένα φίλμ που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα. Ο,τι απεικονίζεται σε αυτό το μικρό φίλμ είναι ιστορικά αποδεδειγμένο. Αναφέρεται στις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τους αιώνες το μνημείο, από τους ανθρώπους. Οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν αρκετές καταστροφές στα μνημεία και στα γλυπτά για διάφορους λόγους, ορισμένες φορές επειδή απλώς τους είχε σκανδαλίσει η γύμνια των αγαλμάτων.

Περισσότερα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ/26.07.2009

Σχόλιο: Η εκκλησία μας έχει δυστυχώς συνηθίσει στην ιδέα, ότι έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την απόκρυψη των ιστορικών της αμαρτημάτων έναντι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Η πολιτεία γιατί συνεχίζει να υποκύπτει στις πιέσεις της και συμβάλλει στην απόκρυψη της ιστορικής αλήθειας. Η λογοκρισία δεν θυμίζει μόνο άλλες εποχές, είναι πολιτικό ατόπημα, που μας προσβάλει όλους. (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: