Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του κυρίου Χαράλαμπου Τσέκερη, αναπληρωτού καθηγητή Κοινωνιολογίας στην Αστυνομική Ακαδημία και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΒΗΜΑ της 14 Ιουλίου 2009. Μία διορατική προσέγγιση.
„...για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας το „ακροατήριο“ (audience) αυτονομείται, απομαζικοποιείται, εξατομικεύεται και κινητοποιείται – ενεργοποιείται, κατά τρόπο διαλογικό – διαδραστικό, γνήσια δημοκρατικό και ουσιαστικά συμμετοχικό. Τώρα πλέον πολλοί επικοινωνούν με πολλούς και όχι ένας με έναν (π.χ. τηλέφωνο), ή ένας με πολλούς (π.χ. ραδιόφωνο, τηλεόραση): „Το internet δεν είναι μεγάφωνο, είναι συζήτηση“ (J.D. Lasica). Το κλασσικό δίπολο πομπός – δέκτης καταργείται, εφόσον όλοι μας γινόμαστε πομποί και δέκτες ταυτοχρόνως, συμβάλλοντας συνειδητά ή ασύνειδα στη „διαιώνιση της συζήτησης“ (Hans-Georg Gadamer)…“
Ολόκληρο το άρθρο στο ΒΗΜΑ
ΣΧΟΛΙΟ: Είμαι σίγουρός, ότι τα ΜΜΕ κατανοούν πλήρως το τι ακριβώς σημαίνει το παραπάνω απόσπασμα του καθηγητή και επιχειρούν να αντιδράσουν έγκαιρα. Το μονοπώλιο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, μάλλον οδεύει στο τέλος του. Νέες δυνατότητες παγκόσμιας επικοινωνίας, διαλόγου και κριτικής, περιορίζουν δραστικά την „μοναδικότητα“ των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Η κοινωνία αποκτά μια άλλη δυναμική. Οι απόψεις ανώνυμων πολιτών που μέχρι χθες περιορίζονταν στις συζητήσεις στο καφενείο, στην παρέα ή στην οικογένεια, σήμερα δημοσιοποιούνται και αποκτούν ιδιαίτερα μεγάλη ισχύ. Η πορεία αυτή είναι ανοδική, έχει μία ανεξάρτητη δική της δυναμική και δεν μπορεί να ελεγχθεί. Γι΄ αυτό καλό είναι να μην υποτιμηθεί. Προσωπικά δεν έχω αυταπάτες, ότι σε κάποια χρονική στιγμή, ορισμένα blogs που θα έχουν αποκτήσει εντωμεταξύ μεγάλη ισχύ, θα αποτελέσουν το επόμενο εκδοτικό κατεστημένο. Αλλά μέχρι τότε ας στηρίξουμε την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. (Γ.Π.)
22/7/09
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου