ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

16/6/09

Εναλλακτικά Κήνσορες και θεράποντες

Ο ΜΠΟΜΠ ΓΟΥΝΤΓΟΥΟΡΝΤ δεν ψηφίζει. Μάλλον πρέπει να του στείλουμε τον Αλέξη Τσίπρα και τους άλλους αρχηγούς να του τραβήξουν το αυτί και να του κάνουν ένα μαθηματάκι για τις βλαβερές συνέπειες της αποχής. Ο Γούντγουορντ είναι ένας από τους διασημότερους δημοσιογράφους παγκοσμίως. Τα ρεπορτάζ του- μαζί με τον Κάρλ Μπερνστάιν- στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» για το Γουότεργκεϊτ οδήγησαν στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974. Γιατί όμως δεν ψηφίζει; Διότι ανταποκρίνεται σε μια παράδοση της αμερικανικής δημοσιογραφίας που θέλει τον δημοσιογράφο τόσο αντικειμενικό στο ρεπορτάζ που να μην πηγαίνει ούτε στην κάλπη. Αν ασκείς τις πολιτικές σου πεποιθήσεις στις εκλογές, δεν θα σου βγουν και στο κείμενο ή στον αέρα;
Υπερβολές. Πιθανόν. Καμιά φορά όμως η υπερβολή είναι χρήσιμος καθρέφτης.
Περισσότερα: ΝΕΑ της 13.06.2009 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Σχόλιο Υπερβολή ναι. Κατανοητή όμως. Στην προσπάθειά του να πείσει για το αυτονόητο, ότι δημοσιογραφία δεν είναι προπαγάνδα, αλλά η αντικειμενική προσέγγιση και παρουσίαση των γεγονότων, για να μπορεί ο αναγνώστης, ο τηλεθεατής ή ακροατής να δημιουργεί με την δική του κρίση την δική του άποψη, εγκαταλείπει την ιδιότητα του πολίτη. Νομίζω ότι είναι μια ακραία θέση, που δημιουργεί ερωτηματικά. Ο δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να έχει πολιτική επιλογή; Αντικειμενικότητα στην παρουσίαση των γεγονότων και άρα της είδησης και πολιτική επιλογή είναι έννοιες ασυμβίβαστες; Δεν νομίζω. Είναι όμως φανερό, ότι εκεί οδηγείται κανείς εξαιτίας του άλλου άκρου. Του γκεμπελισμού που καθημερινά βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων. Μένω άναυδος, όταν ακούω δημοσιογράφους στα παράθυρα, να ξεκινούν. „είναι γνωστή η κομματική και πολιτική μου θέση.....“ .
Ποια αντικειμενικότητα να αναμένει κανείς; Πως μπορεί κανείς χωρίς σοβαρή υποψία να αποδέχεται στοιχεία, που εμφανώς και απροκάλυπτα στοχεύουν στην αποδοχή της κομματικής γραμμής; Αυτό το είδος της δημοσιογραφίας οδηγεί τα ΜΜΕ σε απαξία και παρακμή. Δεν χρειάζεται να είμαστε μόνο υποψιασμένοι. Ας αρνηθούμε να είμαστε συγχρόνως και συλλέκτες σκουπιδιών και μάλιστα που καταμετρούνται. (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: