ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

19/6/09

Όλα αλλάζουν, ακόμη και η τρομοκρατία

Η καθημερινότητά μας αλλάζει ραγδαία. Γίνεται πιο βίαιη και φυσικά πιο απρόσωπη. Όλα αλλάζουν. Ακόμη και η τρομοκρατία αλλάζει μεθόδους και λίγο ενδιαφέρεται για την σημειολογία των στόχων της.
Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός άτυχου αστυνομικού και ειδικά ο τρόπος εκτέλεσης, μόνο ως εκδίκηση και ως ξεκαθάρισμα λογαριασμών μπορεί να φαντάζει. Φέρνει στο νου την σκηνή της άγριας δολοφονίας, κυριολεκτικό γάζωμα στο αυτοκίνητο, του γιου του Corleone στην ταινία του Coppola „Ο Νονός“ και τις μαφιόζικου τύπου εκτελέσεις.
Ο φρουρός δεν είναι στόχος και σημειολογικά δεν αντανακλά κανένα μήνυμα προς την κοινωνία που υποτίθεται ότι η τρομοκρατία υπερασπίζεται. Αντίθετα την εξοργίζει. Γιατί άλλο είναι η εμπλοκή με φρουρό και άλλο η επιλογή του, ως στόχου. Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονία που δεν προσδίδει κανένα πολιτικό έρεισμα ακόμη και σ΄ αυτό που οι ίδιοι οι τρομοκράτες αποκαλούν δίκαιο αγώνα. Δεν υπάρχει συνάφεια.
Με όλα αυτά που δυστυχώς σχεδόν καθημερινά βιώνουμε, βλέπουμε την αδυναμία του κράτους και την έλλειψη σοβαρών μέτρων. Οι επικοινωνιακού τύπου διακηρύξεις , "σε λίγο καιρό θα διευθετηθούν τα προβλήματα" το είπαμε και δεν θα κουραστούμε να το λέμε, δεν επαρκούν και πρέπει άμεσα να εγκαταλειφθούν. Χρειάζεται προγραμματισμός, σκληρή δουλειά και κυρίως σοβαρότητα. Ειδάλλως κινδυνεύουμε ως κοινωνία να αυτοπαγιδευτούμε σε ένα κόσμο βίας και περίεργων ηθικών κανόνων. (Γ.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: