Foto: Athensnews |
25/11/10
Γιάννης Δημαράς: λόγια, λόγια, λόγια...
18/11/10
Ανέμισε για μια στιγμή το μπολερό της μνήμης
17/11/10
Πολυτεχνείο. 17 Νοεμβρίου 1973
16/11/10
Σφαλιάρα
- Ολική επαναφορά στο ίδιο σημείο.
- Ολική επαναφορά στην εικονική πραγματικότητα.
Επίσης πολύ καλό το άρθρο του Δ. Δανίκα στο ΒΗΜΑ. (ΓΠ)
14/11/10
Αυτή ήταν ψήφος αντι-μνημονιακή όχι γιαλαντζί !
Και να ήταν μόνο αυτό; Ο Κακλαμάνης ξέχασε ήδη το βράδυ των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής τις δηλώσεις του περί δήθεν ανεξαρτησίας του από τα κόμματα, ζητώντας από τον Σαμαρά κινητοποίηση της ΝΔ γιατί τα αποτελέσματα δεν του βγήκαν. Ο ανεξάρτητος στον Πειραιά Μαντούβαλος για μια ρημάδα υπόσχεση να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ξέχασε και αυτός το ίδιο βράδυ τις αντιθέσεις του και όλα όσα πριν λίγες μέρες υποσχόταν στους ψηφοφόρους του, για να στηρίξει τελικά το επίσης κατά δήλωσή του „ανεξάρτητο“ προβεβλημένο στέλεχος της ΝΔ κύριο Μιχαλολιάκο. Kαι ο χορός καλά κρατεί. Με αυτούς τους φαρισαϊσμούς δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις και ούτε πολύ μυαλό για να ερμηνευτεί η συνεχώς αυξανόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική. Και με την ευκαιρία η αποχή δεν είναι λύση, γιατί η ζωή, η κοινωνία και η πολιτική δεν λειτουργούν σε συνθήκες εργαστηρίου για να υπάρχει ως ζητούμενο το τέλειο. Υπάρχει κάθε φορά το σχετικά καλύτερο που μπορούμε να το επιλέξουμε. Καλή κάλπη και μην ξεχνάτε ότι λάθη μετά την απομάκρυνσή σας από το „ταμείο“ δεν αναγνωρίζεται (ΓΠ)
7/11/10
Ο λαός θα αποφασίσει: σταθερότητα ή περιπέτειες
«Ηταν χρέος μας να απαντήσουμε σε όσους δεν τους νοιάζει αν αποσταθεροποιείται η χώρα» |
....Δεν ξέρω ποια εννοείτε αριστερή αντιπολίτευση, αλλά ακριβώς τα ίδια λέει και η Ν.Δ. Τους ακούμε και δεν μπορούμε πια να τους ξεχωρίσουμε τόσο πολύ που έχει ταυτιστεί ο λόγος τους. Και αυτό είναι κρίμα για τη χώρα, αυτή η ταύτιση με τον λαϊκισμό της Ν.Δ. είναι κρίμα και για τη διαδρομή και για την ιστορική προσφορά της Αριστεράς στη χώρα. Η Αριστερά ταυτίστηκε στο παρελθόν με υπερκομματικές προσπάθειες όταν το διακύβευμα αφορούσε γενικότερα θέματα και κυρίως εθνικής σημασίας ζητήματα. Με κορυφαίο παράδειγμα την Εθνική Αντίσταση. (Αποσπάσματα από την συνέντευξη Παπανδρέου σΤΑ ΝΕΑ)
6/11/10
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: ένας νέος θεσμός με τη συμμετοχή μεταναστών στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
Φωτο: Το πρώτο ελληνικό σχολείο στην Αμερική και ο Ε. Βενιζέλος με έλληνες μετανάστες |
5/11/10
Ηλεκτρονικό φρένο στη ληστεία µε τα φάρµακα
4/11/10
Μπους: «αρρωσταίνω στη σκέψη ότι δε βρήκαμε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ»
3/11/10
Λόγια της κάλπης!
kmamelis@the. forthnet.gr
...Προς την κάλπη του Νοέμβρη φαίνεται να τους κατακυριεύει μαζί με το γκρίζο και τη βροχή η φωνή του Ροβεσπιέρου από τον τελευταίο του λόγο στη Συμβατική. Κι αν δεν τον γνωρίζουν, τον νιώθουν. Η 8η Θερμιδώρ του έτους 2 (καλοκαίρι 1794) τους σημαδεύει, έστω κι αν τους είναι άγνωστη και μακρινή.
«…. Λαέ, εσύ που σε φοβούνται, σε κολακεύουν και σε περιφρονούν, εσύ, αναγνωρισμένε κυρίαρχε που σε μεταχειρίζονται πάντα σαν σκλάβο, να θυμάσαι ότι παντού όπου δεν βασιλεύει η δικαιοσύνη, βασιλεύουν τα πάθη των αξιωματούχων και τότε ο λαός δεν αλλάζει τα πεπρωμένα του αλλά τις αλυσίδες του!...». <Ολόκληρο το άρθρο στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ>
29/10/10
Γιατί όχι εκλογές;
28/10/10
Εκλογές; Είναι σοβαρός;
Ο πρώτος νεκρός του 1940
21/10/10
Ο ρατσισμός της ποσόστωσης
«Ερμοκοπίδες»
20/10/10
Λεφτά υπάρχουν = η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα
19/10/10
Τα γονίδια και η ενσωµάτωση
15/10/10
Στηρίζω Δηµαρά στην Περιφέρεια Αττικής, λέει τώρα ο Παναγιώτης Φασούλας ...
14/10/10
Σε ποιόν ανήκει η …Ακρόπολη;
8/10/10
Με αφορμή ένα "σχόλιο"
7/10/10
Μιχάλη, πάρε τ' όπλο σου!
29/9/10
Οι μεν, οι δε ή Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ
28/9/10
Ποιός θυμάται τον Νίκο Πουλαντζά;
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η ανάδειξη του Εντ Μίλιμπαντ στην αρχηγία του Εργατικού κόμματος της Μ. Βρετανίας όταν μετά από εσωκομματικές εκλογές υπερίσχυσε με μικρή διαφορά του αδερφού του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ! Στο άκουσμα του ονόματος Μίλιμπαντ, το μυαλό μου γύρισε αρκετά χρόνια πίσω στην εποχή των πολλών θεωρητικών συγκρούσεων ανάμεσα στον «ορθόδοξο» μαρξιστή Ράλφ Μίλιμπαντ, πατέρα των δυο υποψηφίων και το Νίκο Πουλαντζά.
Αλήθεια, ποιος θυμάται σήμερα το Νίκο Πουλαντζά και το έργο του; Κάνοντας μια σύντομη αναφορά, θυμίζω ότι ο Νίκος Πουλαντζάς ήταν θεωρητικός της πολιτικής κοινωνιολογίας. Τη δεκαετία του 1970, ο Πουλαντζάς ήταν μαζί με τον Λουί Αλτουσέρ, οι ηγετικές μορφές του «δομικού μαρξισμού». Ήταν από τους θιασώτες του ευρωκομμουνισμού, αλλά δε δίσταζε να ασκήσει δριμεία «αριστερή» κριτική στην πολιτική των δυτικών Κομουνιστικών-Ευρωκομμουνιστικών κομμάτων. Το τμήμα του θεωρητικού του έργου που αναφερόταν στο «κράτος» ήταν αυτό που τον έκανε ευρύτερα γνωστό.
Ο Πουλαντζάς δεν αποδεχόταν τη μαρξιστική θεωρία ότι το κράτος συνιστά όργανο ταξικής κυριαρχίας κι επιβολής. Ο Πουλαντζάς θεωρούσε το κράτος όργανο εξισορρόπησης των ταξικών ανταγωνισμών. Στόχος του σοσιαλισμού, τόνιζε, δεν έπρεπε να είναι η επαναστατική ήττα του κεφαλαιοκρατικού κράτους, αλλά η «ριζική μεταβολή» του. Η θέση του αυτή ήταν αδιανόητη για κάθε «ορθόδοξα» σκεπτόμενο μαρξιστή της εποχής και ο βασικός λόγος της έντονης διαφωνίας του με το Ράλφ Μίλιμπαντ που υποστήριζε πως το κράτος είναι ένας άκαμπτος μηχανισμός στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης.
Ένα ερώτημα που εύλογα γεννάται, έχει να κάνει με το ποια θα ήταν σήμερα η κοσμοθεωρία του Νίκου Πουλαντζά, αν δε μας άφηνε πρόωρα το 1979. Κανείς δεν ξέρει με τον οδοστρωτήρα ιδεών που έχει επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση. Ίσως αν ζούσε σήμερα, να είχαμε και πάλι μια σύγχρονη προσέγγιση ρήξης και ανατροπής, αφού όπως πίστευε ο Νίκος Πουλαντζάς, «η αξία των θεωρητικοπολιτικών κειμένων συνίσταται και στο γεγονός ότι φέρουν τη σφραγίδα της συγκυρίας μέσα στην οποία έχουν γραφεί»! Ίσως πάλι να βρισκόταν και σήμερα ένας αντίστοιχος Ράλφ Μίλιμπαντ να θεωρεί τον Πουλαντζά ρεφορμιστή… Ίσως…
Το κείμενο αυτό γράφτηκε για να θυμίσει σε όλους όσους σήμερα βρίζουν ή γελάνε πικρόχολα όταν παρακολουθούν τις ειδήσεις των 8 ή τα «πάνελ» της ΤV, ότι υπήρχαν και εποχές που οι κουβέντες και οι συζητήσεις ήταν προϊόντα σκέψης με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα νούμερα. Το αν αυτός ο τρόπος δημιουργίας απόψεων ήταν ουσιαστικός ή απλά εκτός πραγματικότητας, εκεί που έχουμε φτάσει σήμερα, ειλικρινά πιστεύω ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία.
Πηγή: protagon.gr